Vloeren in een V-vorm

24 juni 2022

Visgraatvloer, Hongaarse punt of Walvisgraat; alles over de populaire houten vloer

Vloeren in een V-vorm zijn mateloos populair. Zowel de visgraatvloer als de Hongaarse punt en de walvisgraat. Stuk voor stuk vloeren in die mooie V-vorm. Maar was is nu het verschil? Wanneer kies je voor zo’n vloer en wanneer past een visgraat juist niet in het interieur? En wat is er nog meer mogelijk om van een v-vloer iets bijzonders te maken? Alles over deze populaire houten vloer, lees je hier.

Visgraat vs. Walvisgraat

Bij de visgraatvloer liggen de planken allemaal in een hoek van 90 graden, loodrecht op elkaar dus. Hierdoor ontstaat een patroon van een visgraat op de vloer. Een variant daarop is de walvisgraat. Eigenlijk is dat de grote broer van de visgraatvloer. Bij de walvisgraat wordt de vloer precies als in een visgraat gelegd, maar dan met veel grotere, langere planken. Het aantal punten op de vloer wordt daardoor minder en het geheel ziet er bij een walvisgraatvloer dan ook rustiger uit.

Hongaarse punt

De Hongaarse punt is weer een andere manier van vloerleggen. Ook hier worden de planken in een punt gelegd, maar dan in een hoek van 45 tot 60 graden. Waar bij de visgraat of de walvisgraat de planken haaks op elkaar worden gelegd om die punt te creëren, worden de planken bij een Hongaarse punt echt tegen elkaar aan gelegd om zo een punt te maken.

Wel of geen visgraat op de vloer?

Een vloer in een V-vorm staat het mooist in grote, rechte ruimtes. Zoals in nieuwbouw; daar wordt ook vaak gekozen voor de moderne visgraat; die wordt tot aan de muur gelegd. Heb je een kamer met veel hoekjes of nisjes? Dan wordt een vloer in een V-vorm juist heel druk en onregelmatig. Een vloer met rechte planken komt daar beter tot z’n recht.

Variaties met de V-vorm

Wil je wel een V-vorm op de vloer, maar niet de standaard visgraat zoals anderen? Dan kun je ook experimenteren. Laat bijvoorbeeld een band rondom de vloer aanbrengen; dat is een houten rand die tegen de muur aanligt. Deze band wordt in een ander patroon gelegd waarmee je een visueel kader aanbrengt. Of laat een bies aanbrengen tussen de V-vorm en de band tegen de rand aan. Zo’n bies is een lijn van hout, vaak in een afwijkende kleur. Deze varianten staan heel mooi in wat oudere woningen of in ‘vintage huizen’; nieuwbouw in de stijl van vroeger.

Houten of pvc-vloeren in een V-vorm

Voor een vloer in een V-vorm denk je misschien direct aan een houten vloer. Maar dat is niet per se nodig. Je kunt ook met een pvc-vloer een visgraat, Hongaarse punt of walvisgraat laten leggen. Van pvc heb je ook vloeren die eruitzien als een houten vloer, inclusief houtnerven en -structuren. Heeft echt hout jouw voorkeur maar wil je wel iets duurzaams? Kijk dan eens of je een antieke, houten vloer kunt vinden die uit een oud gebouw gehaald wordt. Zo geef je een bestaande vloer een nieuw leven; met een goede legger krijg jij een prachtige nieuwe vloer met een eigen verhaal.

Vakman vereist

Sowieso is het van belang om bij vloeren met dit soort legpatronen, zoals de visgraat of de Hongaarse punt, voor een vakman te kiezen. Het leggen van deze vloeren is namelijk geen sinecure; het vereist vakmanschap en ervaring. Laat je daarom goed informeren en kies een vakman met een goede reputatie. Door nu de vloer goed te laten leggen, heb jij daar nog jaren plezier van!

Meer over vloeren in de V-vorm, bij MrWoon en in ons woonmagazine

Bij MrWoon staan de interieurstylisten voor je klaar; met informatie over de verschillende vloeren en de mogelijke legpatronen. Zij kunnen je ook adviseren welke V-vorm het beste past bij jouw huis en bij jouw woonstijl. Wil je daar meer over weten? Kom gerust eens langs of kijk in het gratis nieuwe MrWoon magazine. Met 100 pagina’s wooninspiratie, waaronder vloeren in V-vormen.

Bron: MrWoon


 
Delen op: