Zo onderhoud je jouw raamdecoratie

10 november 2023

Met deze tips en tricks houd je de bekleding voor jouw ramen lang mooi!


Natuurlijk wil je dat jouw raamdecoratie lang mooi blijft, maar dan zul je het wel zo nu en dan moeten onderhouden. En beter nog: goed beschermen tegen vocht en vuil. Hoe je jouw raambekleding het beste beschermt, schoonmaakt en onderhoudt, vertellen wij je in dit blog met handige tips en tricks.

Belangrijke onderhoudtips voor alle soorten raamdecoratie


Hoe je jouw raamdecoratie onderhoudt, is natuurlijk afhankelijk van welk type raamdecoratie jij hebt. Maar voor alle soorten gelden een paar standaard regels:
• Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, bij geen enkele soort raamdecoratie.
• Is het elektrisch bedienbaar? Zorg dan dat de elektrische delen (natuurlijk) niet in contact komen met water.
• Volg altijd de wasinstructies van jouw raamdecoratie.
• Twijfel je hoe je jouw raamdecoratie het beste kunt onderhouden of schoonmaken? Vraag het dan. Je kunt altijd bij de winkel van MrWoon bij jou in de buurt terecht voor persoonlijk en deskundig advies.
• Voorkomen is beter dan genezen: bescherm je raamdecoratie daarom met een goede impregneerspray, zoals de No Limits® Protect.

Jaloezieën schoonmaken


Jaloezieën van aluminium of hout maak je gemakkelijk stofvrij met een plumeau, een stofdoek of heel voorzichtig met een stofzuiger. Zet die dan wel op de laagste stand en gebruik een geschikt mondstuk. Zit er vuil op de lamellen? Dan haal je dat ervan af met een zachte, vochtige doek en eventueel een mild schoonmaakmiddel.

Gordijnen en vouwgordijnen reinigen


Gewone gordijnen kunnen meestal wel in de wasmachine, maar check daarvoor altijd de wasinstructies die je daarbij gekregen hebt. Zijn het zware gordijnen of hele grote? Dan past dat niet en zul je ze naar een stomerij moeten brengen. Als je ze zelf wast, zorg er dan voor dat je ze niet centrifugeert en haal ze meteen uit de wasmachine. Hang ze als het even kan ook nat op. Door de zwaarte van het vocht krijg je ze grotendeels kreukvrij. Als je vouwgordijnen hebt die gewassen kunnen worden, verwijder dan eerst de baleinen. Nadat ze gewassen zijn, breng je direct de baleinen weer aan en hang je ze uitgevouwen op. Zijn ze eenmaal droog, dan kun je ze weer omhooghalen.

Plisségordijnen en Iso Plisse® schoonmaken


Plissé en Iso Plisse® kun je in sommige gevallen zelf wassen, maar niet in een wasmachine. Deze raamdecoratie maak je schoon door ze in een grote teil onder te dompelen in lauw water (niet heter dan 30 graden). Knijp het water eruit door de plissés voorzichtig samen te knijpen en hang de raamdecoratie dan weer op. Open en sluit de plissés regelmatig zodat de vouwen er goed inkomen zonder dat het weer erin trekt. Zit er tussen de stoflagen van de plisségordijnen of de Iso Plisse® vuil? Dan kun je dit verwijderen door zachtjes het mondstuk van een stofzuiger tegen een zijkant aan te zetten. Doe je dit regelmatig, dan kun je het er zo uitzuigen.

 

Rolgordijnen reinigen


Een rolgordijn kun je niet in de wasmachine schoonmaken. Dit type raamdecoratie houd je het beste mooi door het zo nu en dan af te stoffen met een plumeau of droge microvezeldoek. Hiervoor moet je het rolgordijn natuurlijk eerst helemaal uithangen.

Raamdecoratie beschermen tegen vuil en vocht, met No Limits® Protect


Raamdecoratie schoonmaken kun je dus vaak zelf doen, maar het vergt wel wat tijd en aandacht. Daarom raden we aan om nieuwe raamdecoratie zo snel mogelijk van een extra laag te voorzien zodat het goed beschermd is tegen vuil en vocht. Dat kan met No Limits® Protect; een effectieve bescherming voor gordijnen, raamdecoratie en zelfs gestoffeerde meubels. Het is een spray en dus gemakkelijk aan te brengen. 24 uur later is de stof al beschermd met een laagje waar stof en vuil niet doorheen kan. Hierna kun je vuil en stof gemakkelijk verwijderen met keukenpapier of water. Deze behandeling moet elk jaar herhaald worden voor maximale effectiviteit.

No Limits® Clean; verwijdert vlekken uit raamdecoratie


Heb je jouw gordijnen of andere stoffen raamdecoratie nog niet beschermd met de No Limits® Protect en zit er nu wel een vlek op? Gebruik dan de vlekkenverwijderaar No Limits® Clean. Dit is een zeepvrije reinigingsgel die de kleur niet aantast. Je wrijft de vlek in met een kleine druppel van deze No Limits® Clean en spoelt het daarna weg met wat water. De stof is dan weer mooi schoon en helemaal als nieuw. Direct erna kun je de raamdecoratie behandelen met No Limits® Protect zodat de stof goed beschermd is tegen nieuwe vlekken.

No Limits® onderhoudsproducten en persoonlijk advies bij MrWoon


Om je raamdecoratie zo lang mogelijk mooi te houden, adviseren wij onze klanten de producten van No Limits®. Deze zijn exclusief verkrijgbaar bij de Toppoint-dealers. Een overzicht daarvan vind je via onderstaande button. Heb je al raamdecoratie maar is die nog niet geïmpregneerd met de beschermspray van No Limits®? Dan raden wij je aan het eerst goed te reinigen en daarna alsnog de beschermlaag van No Limits® Protect aan te brengen. Ook kun je natuurlijk bij elke winkel van MrWoon terecht voor persoonlijk advies hoe je jouw raamdecoratie het beste schoonmaakt.

Bron: MrWoon

Gratis afspraak over Onderhouden van raamdecoratie; zo doe je dat?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: