Huis (her)inrichten met een moodboard

19 mei 2022

Zo doe je dat

Ga jij jouw huis inrichten of wil je het herinrichten om een heel andere sfeer te creëren in jouw interieur? Dan helpt het om een moodboard te maken. Dat geeft je snel inzicht welke woonstijl jouw favoriet is. En het geeft je een houvast als je aan de slag gaat met het (her)inrichten van de ruimte.

Moodboard op papier of online

Een moodboard is een collectie van afbeeldingen die jij mooi vindt. Dit kun je op papier doen, bijvoorbeeld met allerlei plaatjes die je uit woonmagazines hebt geknipt. Of je maakt het online, met bijvoorbeeld Pinterest of Canva.

Zo begin je jouw moodboard

Begin je met een moodboard maar heb je nog geen idee welke stijl jou nu echt aanspreekt? Focus je dan nog niet op één woonstijl maar kies gewoon alles wat je mooi vindt. Of het nu de kleur is, de vorm, het materiaal of de manier waarop trends of meubels bijvoorbeeld gecombineerd zijn, dat maakt niet uit. Kies eerst alle afbeeldingen waar jij blij van wordt. Dat is jouw algemene moodboard.

Stijlen in het algemene moodboard

Waarschijnlijk zie je in jouw algemene moodboard een paar duidelijke voorkeuren. Kijk dus goed wat je opvalt; kies je steeds voor strak en industrieel? Of juist voor landelijk, romantisch of retro? Houd je van kleuren of ben je meer van de basic en naturel tinten? Het algemene moodboard vertelt jou eigenlijk waar je van houdt, wat jouw voorkeur heeft. Met die stijl ga je vervolgens verder aan de slag.

Uitwerken in het thema-moodboard

Je begint nu met een tweede moodboard: het thema-moodboard. Daarvoor zoek je opnieuw naar afbeeldingen van meubels, raamdecoratie, behang, verf, vloeren en materialen. Maar dan items die passen in de stijl die naar voren kwam uit het algemene moodboard. Door deze selectie nu bij elkaar te plaatsen, zie je hoe het samen combineert. Misschien voeg je een kast toe die je heel erg gaaf vindt, maar die eenmaal in het moodboard toch niet blijkt te combineren met de rest. Of misschien wordt het te saai als je één stijl te veel doorvoert. Probeer dan een contrastkleur of iets van een heel ander soort materiaal in je moodboard. Je merkt direct wat wel en wat niet werkt.

Stukjes stof en stalen

Maak je een papieren moodboard? Dan is het grote voordeel daarvan dat je daar ook stalen aan kunt toevoegen. Stukjes stof bijvoorbeeld van gordijnen of van een bank. Kleur, vorm en materiaal komen in een papieren moodboard echt tot leven zodat je een nog beter beeld hebt van het effect ervan in jouw nieuwe interieur.

Voor elke ruimte

Wil je meerdere ruimtes inrichten? Maak dan een moodboard per ruimte. De kinderkamer zal vast een heel andere stijl en uitstraling krijgen dan de huiskamer, werkruimte of de slaapkamer. Met een moodboard per ruimte wordt het snel duidelijk wat waar past en wat je waar nodig hebt. Dat geeft overzicht, wel zo handig dus!

Samen uitwerken met de interieurstyliste

Heb je jouw moodboard of moodboards af? Ga er dan mee naar een van onze winkels. Neem als het kan ook een plattegrond mee van de ruimte. Interieurstylisten kunnen je dan heel gericht helpen om voorbeelden van raamdecoratie, vloerbedekking of wandbekleding erbij uit te kiezen. Ook zullen zij je nog verder inspireren met mooie voorbeelden van materialen of producten die je misschien nog niet zelf had gevonden. Samen werk je dan vervolgens een plan uit voor de nieuwe inrichting van jouw huis.

Met je moodboard naar MrWoon

Bij elke winkel van MrWoon staan de interieurstylisten voor je klaar om jou te adviseren en te inspireren. Heb je al een moodboard gemaakt? Kom ermee langs en neem de plattegrond van de ruimte(s) mee. Ben je nog bezig met je moodboard? Ook dan ben je meer dan welkom. We helpen je graag met veel voorbeelden van materialen en kleuren zodat jij de woonstijl vindt die bij jou past.

Bron: MrWoon


 
Delen op: