Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Nieuwe raamdecoratie? Vergeet de functie niet!

16 februari 2021

Zo zorg je dat wat mooi voor je ramen staat, ook praktisch is

Bij het inrichten van je huis kijk je bij de raamdecoratie natuurlijk vooral eerst naar wat je mooi vindt. Je moet er een tijdje tegenaan kijken, en dan kun je er maar beter van genieten toch? Maar ook al is het nog zo mooi, als het in de praktijk niet handig blijkt te zijn, dan gaat het je toch tegenstaan. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Zoek je dus nieuwe raamdecoratie? Vergeet dan de functie niet!

Is het voor de slaapkamer, werkkamer, badkamer of een raam op de zonkant?

Bij raamdecoratie kijk je natuurlijk naar kleuren en eventueel dessins. Maar afhankelijk van de ruimte heb je ook nog andere wensen. Wil je bijvoorbeeld ergens kunnen werken, dan stel je andere eisen dan als het een slaapkamer is. Of als je raambekleding voor de badkamer zoekt. En is het voor een raam aan de zonzijde van het huis? Ook dan heb je weer andere eigenschappen waar het aan moet voldoen. Wij zetten daarom de verschillende kenmerken voor je op een rijtje:

Privacy; verduisterende raamdecoratie

In een slaapkamer, badkamer maar ook in de huiskamer wil je privacy. Semi-transparante raamdecoratie waar je ’s avonds als het licht aan is, nog schimmen of contouren doorheen ziet, is gewoon niet fijn. En zeker in een slaapkamer wil je ook dat het verduisterend is zodat je beter slaapt, ook als de zon al lang op is. In elke soort raambekleding heb je een verduisterende variant. Van gordijnen tot plissés en vouwgordijnen. En veel soorten zijn ook nog te voeren zodat ze verduisterend gemaakt kunnen worden. Gaat jouw voorkeur uit naar jaloezieën? Let dan op of je ze kunt voorzien van een ladderband. Daarmee worden de gaatjes in de lamellen afgedekt zodat ook daar geen licht meer doorheen komt.

Isolerend; een aangename temperatuur in huis dankzij de raamdecoratie

Wist je dat warmte ook via de ramen uit huis verdwijnt? Dat warmteverlies varieert, afhankelijk van het soort raam dat je hebt maar het kan zelfs bij dubbel glas nog 20% zijn. Kies je nieuwe raamdecoratie en is het vaak koud in huis, dan kun je met een slimme keus het meteen een stuk aangenamer binnen maken. Zoals met Duette®Shades. Die hebben een honingraatstructuur waardoor een stilstaande luchtlaag ontstaat. Daarmee kun je tot wel 25% energie besparen. Ook een combinatie van raamdecoratie werkt isolerend; twee lagen gordijnen bijvoorbeeld of een overgordijn met een plisségordijn zorgt ook al voor een dikkere laag die de warmte in huis houdt.

Geluiddempend; een fijne akoestiek dankzij stoffen raamdecoratie

Veel huizen zijn met harde vloeren en strak gestucte muren. Dat is heel mooi maar zorgt er ook voor dat het geluid nergens naartoe kan. En dus weerkaatst. Hang stoffen raamdecoratie op en je creëert een aangename akoestiek. Hoe dikker de gordijnstof, hoe meer geluiddempend het werkt.

Zonwerend; voor een fijne werkplek of aangenaam licht in huis

Veel zon in huis is heerlijk. Maar als het verblindend is of je je beeldscherm slecht kunt zien door de zon, is het eigenlijk gewoon irritant. Heb je dus een kamer waar de zon pal in schijnt? Zorg dan dat je daarmee rekening houdt als je raamdecoratie uitkiest. Verschillende gordijnstoffen zijn voorzien van een zonwerende coating. Ook zijn er gordijnstoffen voor onder meer plisségordijnen en Duette®Shades die voldoen aan de EU-normen voor lichttransmissie. Die geven aan hoeveel licht er door de raamdecoratie mag schijnen bij een werkplek. En heb je mooie gordijnen of vouwgordijnen uitgekozen voor een raam aan de zonzijde? Laat je dan ook informeren over voeringstoffen. Daarmee voorkom je dat de kleuren door de zon bleker worden.

Voor vochtige ruimtes

Raamdecoratie in vochtige ruimtes moet sowieso aan bepaalde eisen voldoen; ze mogen niet onder invloed van het vocht gaan schimmelen of roesten. Zoek je dus iets voor de ramen in de badkamer of keuken? Zorg dan dat ze bestand zijn tegen vocht. Zoals aluminium jaloezieën van Toppoint, die zijn geheel van aluminium gemaakt en zullen dus niet roesten. Maar ook gordijnen van de unieke stof No Limits zijn geschikt voor vochtige ruimtes; deze screenstoffen zijn schimmelwerend, gemakkelijk schoon te maken en supersterk terwijl ze heel zacht aanvoelen. Ook zijn de No Limits-stoffen heel kleurecht, handig als je nog iets zoekt dat niet mag verbleken in de zon.

Brandvertragend of elektrisch bedienbaar?

Zoek je iets dat ook brandvertragend moet zijn? Of moet het allemaal elektrisch bedienbaar zijn? Het kan, in het brede assortiment van Toppoint heb je niet alleen veel keus in kleuren en dessins, maar ook in stoffen en materialen met tal van handige kenmerken. Zo kun je dus bij jouw keus in raamdecoratie kiezen voor het beste van allebei: mooie raambekleding die ook functioneel is.

Welke raamdecoratie past bij jouw interieur en eisen? Vraag het MrWoon!

Wil je weten wat het beste past bij jouw interieur en bij jouw wensen? Laat je dan inspireren en informeren door MrWoon. Neem contact op met een van onze winkels en onze stylisten staan met persoonlijk advies en veel voorbeelden voor je klaar.

Bron: MrWoon

Gratis interieuradvies? Maak een afspraak!


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: