Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Veiligheid in de baby- en kinderkamer

17 januari 2019

Bij de inrichting van een babykamer of kinderkamer denk je waarschijnlijk eerst aan kleuren en meubeltjes. Toch is veiligheid in die kamers ook heel erg belangrijk. Veiligheid die verder gaat dan alleen de stopcontacten afschermen en kasten verankeren aan de muur. Het gaat dan om gezonde, duurzame keuzes die van invloed zijn op jouw kleintje, voor nu en later.

Schone lucht in de baby- en kinderkamer

Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe meer ze nog slapen. En zeker bij de kleinsten is een schone lucht dan heel belangrijk om te voorkomen dat ze eventuele allergieën of luchtwegaandoeningen gaan ontwikkelen. Als je de kamer voor jullie baby of peuter gaat inrichten, kijk dan eens naar de materialen die je wilt kiezen. Daar kun je al een groot verschil mee maken.

Veilige verf

Bijvoorbeeld de verf. De giftige stoffen die in verf zitten, komen vrij tijdens het schilderen en de tijd dat het moet uitharden. Vandaar dat ook aangeraden wordt om niet te schilderen als je zwanger bent. Dit geldt ook voor verf op waterbasis. Eenmaal uitgehard is de verf geen probleem voor de directe lucht in de kamer. Het is dus ook hierom verstandig om ruim voor de baby komt, de kamer te laten verven! En ga je de kinderkamer opnieuw doen? Houd er dan rekening mee dat je de kleine niet direct na het verven weer in zijn of haar kamertje laat slapen.

Gladde vloer voor de kamer van jouw kind

De vloerbedekking is een heel belangrijke keuze voor de kinderkamer. Hoogpolig tapijt is niet praktisch maar ook geen heel gezonde keuze. Kies liever een gladde vloer, die is veel makkelijker schoon te maken waardoor er veel minder stof in de kamer zal zijn. Bovendien speelt dat veel fijner voor de kinderen.

Verantwoorde keuze in verf en vloeren

Naast gezonde keuzes voor de kinderen zijn er ook verantwoorde keuzes die je kunt maken bij de inrichting van de babykamer en kinderkamer. Wat wij nu doen en laten, bepaalt immers hun toekomst. Door dus te kiezen voor duurzame verf, bijvoorbeeld op basis van kalk of gips en met natuurlijke pigmenten, help je al mee het milieu minder zwaar te belasten. En ook voor de vloer zijn er veel duurzame opties. Zo zijn er marmoleum-vloeren die voor 97% van natuurlijke materialen gemaakt zijn en ook in het aanbod van pvc-vloeren bestaan al varianten die duurzaam geproduceerd worden.

Transparante gordijnen en houten jaloezieën in de baby- en kinderkamer

Ook qua raamdecoratie heb je veel opties. Dat is fijn want zo kun je het altijd goed matchen met de stijl van de baby- of kinderkamer. Let echter wel op dat je voor een stof kiest die je kunt schoonmaken of zelfs wassen. Of kies houten jaloezieën; deze zijn sowieso makkelijk schoon te maken en ideaal om het licht te filteren in de slaapkamer. Kies je bovendien voor een bredere ladderband, mogelijk bij lamellen van 50 en 65 mm breed, dan bedek je de gaatjes in de jaloezieën waardoor ze beter verduisteren. En vind je alleen jaloezieën te kil voor een baby- of kinderkamer? Dan combineer je het met een transparant gordijn met een vrolijk motief.

Ook een veilige babykamer of kinderkamer? Kom dan langs voor advies en inspiratie!

Bij de inrichting van de babykamer of kinderkamer ga je natuurlijk niet over een nacht ijs. Laat je daarom eens vrijblijvend informeren door onze interieurstylistes. Zij laten je graag de meest veilige en duurzame opties zien en denken graag meteen mee wat daarvan leuk combineert in de woonstijl die jullie in gedachten hebben. Je vindt deze adviseurs in al onze MrWoon-winkels.

beelden: Artfloor, VTwonen/Forbo, Pinterest

Bron: copyright MrWoon


 
Delen op: