Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

PIETER LEMMENS

06 juli 2015

Pieter Lemmens

Als iemand de echte wereld weet te verbinden met een denkbeeldige ideale wereld, dan is het wel Pieter Lemmens. Want binnen de ondoorzichtige wereld waarin we leven gaat Lemmens op zoek naar de complexe sociale, politieke en economische structuren die ten grondslag liggen aan onze samenleving. Structuren, die als realiteit worden ervaren maar die een ‘afslag’ nemen van dé werkelijkheid of dé waarheid, die overigens voor hem niet bestaat. Kunst dient voor Lemmens als metafoor van dé werkelijkheid of dé waarheid.

Lemmens voelt zich aangetrokken om op geestige wijze de spot te drijven met de dwaasheid van het leven. Als ultiem redmiddel voor een betere wereld werkt hij als jaren aan een nieuwe denkbeeldige wereld, die opereert onder de naam Q P & S (Quality, Politics & Society) waarin enkel de consument voorop staat. Binnen zijn fictieve wereldorde zoekt hij op een ironische manier contact met de wereld van de bestaande dingen. Zo ontwikkelen zich allengs nieuwe ideeën en waarden als in een symbiose, waarin elementen tot voordeel van elkaar samenkomen en van waaruit ze zich op organische wijze uitbreiden. Door zijn virtuele wereld in de werkelijkheid te plaatsen raakt het onwerkelijke verweven met het werkelijke.

Zijn gedachtewereld manifesteert zich voornamelijk in het geschreven woord. Met zijn typisch handschrift zijn de schilderijen voorzien en/of gevuld met tekst. Het doet denken aan een onontcijferbaar schrift met krabbels, beweeglijk en toch gelijkmatig, waardoor een bepaald beeld ontstaat.
Lemmens weet de dialectiek van vorm en inhoud, beweging en rust samen te brengen als vertogen die ook voldoen als beeld. Wie de concentratie opbrengt om zijn tekstdoeken te lezen zal ontdekken dat Lemmens de werkelijkheid dusdanig naar zijn hand weet te zetten dat daarmee een herkenbare maar tegelijkertijd ook een volstrekt eigen wereld ontstaat.

Tekst: Pauli Snoeks©

Afbeelding:
De genial Genius, 2013
Olie, acryl, pen, stift op doek
200 x 240 cm

 

Bron: WTC The Hague Art Gallery


 
Delen op: