Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Natuurlijke materialen zijn het helemaal!

03 augustus 2021

Duurzaam met raamdecoratie en meubels van verantwoord materiaal

Zuinig zijn op onze planeet en verantwoorde keuzes maken, is helemaal in. Gelukkig maar, want van snelle wegwerpartikelen worden ook onze interieurs niet mooier. Natuurlijke materialen daarentegen zien er wel aantrekkelijk uit. En veel van die natuurlijke materialen hebben ook een kleine ecologische voetafdruk. Wil je een duurzame keuze maken? Dan kies je voor raamdecoratie en meubels van verantwoorde materialen.

Rolgordijnen van gerecyclede PET-flessen

Duurzame materialen en meubels zijn steeds makkelijker te vinden. En dat is ook niet zo vreemd; duurzaamheid is een echte trend in wonen geworden. Meubels die hergebruikt worden of gordijnstoffen van gerecycled materiaal, een goede woonwinkel heeft dat tegenwoordig wel in het assortiment. Zoals bij de winkels van MrWoon waar we onder andere rolgordijnen hebben die gemaakt zijn van gerecyclede PET-flessen.

Linnen: de laagste ecologische voetafdruk

Maar naast recycling kun je ook voor materiaal kiezen dat niet zo’n zware belasting vormt voor de aarde. Linnen is daar een goed voorbeeld van; dat is duurzaam en een stof met de laagste ecologische voetafdruk. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant, een plant waarvan alles gebruikt wordt. De zaden zijn het bekende lijnzaad dat gebruikt wordt in voeding, zeep en cosmetica. De korte vezels worden gebruikt om touw en grove garen van te spinnen en van de lange vezels wordt het fijne garen voor linnen gemaakt.

Minder grondstoffen nodig dan voor katoen

Ook bij de teelt van de vlasplant worden veel minder grondstoffen en pesticiden gebruikt dan bij bijvoorbeeld katoen. Zo is er voor linnen minder land en minder water nodig. In vergelijking met katoen zelfs de helft minder water! Doordat de vlasplant vooral in Europa wordt geteeld, is er ook minder transport voor nodig en het energieverbruik om linnen te produceren is maar 8% in vergelijking tot wat nodig is bij de productie van polyester.

Jute en hennep: duurzame materialen

Andere duurzame materialen zijn jute, rotan, hennep, wol en zeegras. Jute bijvoorbeeld is biologisch afbreekbaar en CO2-neutraal. Ook groeit jute heel snel. Dat geldt ook voor hennep dat net als linnen heel duurzaam is. Bovendien heeft hennep ook weinig land, water en heel weinig chemicaliën nodig. De hennepvezel is trouwens wel heel sterk, tot wel 10x sterker dan katoen. Een duurzame en dus ook heel slimme keuze als je een natuurlijk materiaal zoekt dat lang mee moet kunnen gaan!

Rotan of biologisch wol

Ook het natuurlijke materiaal rotan is een verantwoorde keuze. Het materiaal is duurzaam doordat het heel snel groeit. De kap hiervan heeft daardoor weinig impact op de natuur. Wol is niet altijd een verantwoorde keuze. Bij de productie ervan kunnen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn en het kost sowieso veel water en energie. Ook wordt wol vaak geverfd. Wil je toch graag een duurzame wolsoort? Kies dan voor de biologische variant. Dan profiteer je van de vele natuurlijke voordelen van wol en beperk je alsnog de impact op het milieu.

Zeegras: voor trendy, duurzame woonaccessoires

Van zeegras worden veel accessoires voor in huis gemaakt zoals manden, poefjes en vloerkleden. Dit materiaal heeft een harde vezel en gaat dus lang mee. Het kan zelfs buiten of in natte ruimtes gebruikt worden! Omdat zeegras niet geverfd kan worden, is het alleen leverbaar in natuurlijke tinten. Maar het scheelt daarmee wel weer de chemische belasting van het verven. En zeegras is geheel afbreekbaar, dus ook dit materiaal is een verantwoorde keuze!

Natuurlijke materialen voor jouw interieur, bij MrWoon

Wil jij ook graag natuurlijke materialen in huis die ook nog eens mooi passen bij jouw woonstijl? Kom dan naar MrWoon. Ook bij ons vind je verschillende natuurlijke en duurzame materialen. En de woonstylisten helpen je graag met persoonlijk advies om jouw duurzame keuzes goed te matchen in je interieur. Kom dus snel langs, we zijn altijd dichtbij.

Bron: MrWoon


 
Delen op: