Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Geef je interieur een opfrisbeurt

28 juni 2021

Zo maak je raamdecoratie schoon

Raamdecoratie schoonmaken is meestal toch wel iets waar je tegenop ziet. Toch is het aan te raden, zeker als je de rest van het interieur ook weer eens een goede opfrisbeurt hebt gegeven. Wij geven je tips hoe je de raamdecoratie schoonmaakt. En welke raamproducten het makkelijkst schoon te maken zijn.

Deze raamdecoratie is gemakkelijk schoon te maken

Om met die laatste te beginnen: de raamdecoratie die je het makkelijkst schoonmaakt, is allereerst alles wat gemaakt is van de stof No Limits. Deze is gemakkelijk te reinigen met een vochtige doek. Ook jaloezieën en lamellen zijn met een doekje zo af te nemen, alleen kost dat wat meer moeite omdat je ze per lamel afneemt. In-betweens, stoffen lamellen en transparante gordijnen kunnen meestal ook gewoon in de wasmachine. Check daarvoor wel de wasinstructies, laat ze niet centrifugeren en hang ze nat op. Meestal drogen ze dan zonder kreukels op. Als wassen niet mogelijk is, kunnen de gewone gordijnen naar een goede stomerij gebracht worden.

Vuilafstotende coating op gordijnstof

Wil je een raamproduct dat je sowieso niet snel hoeft te reinigen? Informeer dan of de stof die jij op het oog hebt, voorzien is van een vuilafstotende beschermlaag. Zo’n coating voorkomt de meeste vlekken al waardoor je het meestal alleen maar even hoeft te borstelen. Dit moet natuurlijk wel met een zachte borstel gebeuren om de stof mooi te houden. Maar met een beschermende coating houd je de gordijnstof vaak langer mooi. Komt er toch een vlek op? Dan kun je die opdeppen om proberen te verwijderen met een droge doek of borstel. Gebruik in ieder geval nooit een schoonmaakmiddel en ga ook niet wrijven, dat beschadigt de stof. Bij vlekken die je er niet zelf met een voorzichtige behandeling uit krijgt, vraag je het beste ons om advies.

Vouwgordijnen schoonmaken

Bij alle andere raamproducten is het schoonmaken ervan wat omslachtiger. Je moet met onder meer de bevestiging rekening houden. Zoals met vouwgordijnen, die kunnen in de wasmachine maar dan moet je wel eerst alles verwijderen. Zodra het uit de wasmachine komt, moet het teruggehangen worden inclusief de baleinen en verzwaringslat. Trek het nog niet omhoog zolang het nog nat is om vouwen te voorkomen.

Zo maak je rolgordijnen schoon

Bij rolgordijnen is het het makkelijkste om ze met een vochtig doekje af te nemen, maar dat kan alleen als de stof vochtbestendig is. Bij gewone gordijnstof kan het alleen voorzichtig schoongemaakt worden. Dit kan het beste in een groot bad waarbij de buis zelf, waar de stof op vastgelijmd zit, niet nat mag worden. Zorg dat de stof helemaal droog en zeepvrij is voordat het weer wordt opgerold.

Duette®Shades en plisségordijnen reinigen

Duette®Shades en plisségordijnen zijn ook heel bewerkelijk om schoon te maken. Het makkelijkste is als de stof voorzien is van een coating, dan hoeven ze vaak alleen maar zachtjes afgeveegd te worden en als het echt nodig is, kunnen ze naar een goede stomerij gebracht worden. Hebben ze geen coating, dan gaat het eigenlijk net als bij de rolgordijnen waarbij ze steeds weer in vorm teruggebracht moeten worden door de boven- en onderbak tegen elkaar aan te duwen. Eenmaal uit het water kunnen ze opgehangen worden waarna ze elk uur even ingetrokken moeten worden, tot zo’n 30 cm onder de bovenbak, om de plooien erin te houden. Daarna moeten ze weer uithangen totdat de stof echt droog is.

Paneelgordijnen wassen of stomen

Paneelgordijnen kunnen vaak wel gewassen worden doordat ze van gordijnstof zijn gemaakt. Maar gaat het om grote paneelgordijnen, dan past het vaak niet in de wasmachine. Zoek in dat geval een goede stomerij om ze te laten reinigen.

Elektrisch bedienbare raamdecoratie schoonmaken?

Veel raamdecoratie is tegenwoordig elektrisch bedienbaar. Superhandig, maar niet zo makkelijk schoon te maken. Wil je deze raamdecoratie toch reinigen? Zorg dan dat het mechanisme absoluut niet met het water in aanraking komt. De woonspecialist waar het gekocht is, kan in dat geval goed vertellen hoe het goed en veilig schoongemaakt moet worden.

Check de wasinstructies of vraag het ons

Het opfrissen van je interieur hoeft dus niet te betekenen dat je de raamdecoratie moet overslaan. Het kan schoongemaakt worden maar wees daarbij wel voorzichtig. Check altijd de wasinstructies en vraag eventueel je woonwinkel om advies. Beter een keer te veel gevraagd, dan je raamproduct te heet gewassen of verkeerd gereinigd!

Advies in makkelijk schoon te maken raamproducten? Ga naar MrWoon!

Wil je alle gedoe rondom het schoonmaken van raamdecoratie voorkomen? Laat je dan adviseren welke raamproducten het meest makkelijk zijn om schoon te maken. De adviseurs bij de winkels van MrWoon kunnen je daar alles over vertellen. Kom dus snel eens langs!

Bron: MrWoon

Gratis afspraak over Geef je interieur een opfrisbeurt?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: