Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Kleur op het plafond

26 juni 2020

Want wit is echt niet de enige optie!

Een plafond wit verven, dat is vaak wel de standaard. Maar dat is echt niet nodig. Er is zoveel meer mogelijk dan wit. Kleur hoeft niet eng of benauwend te zijn, het kan een kamer verrijken of meer nadruk geven. Daarom ter overweging: kies eens voor kleur op het plafond.

Meestal witte plafonds

Bezoek 100 huizen of bedrijven en grote kans dat meer dan 90% witte plafonds heeft. En dat is ook niet heel raar; wit vergroot optisch de ruimte, het is licht en fris. En, we zijn haast niet anders gewend. Dus wil je graag een wit plafond? Dan is dat een prima keuze. Maar wil je weten wat er nog meer mogelijk is? Dan laten wij je dat hier zien.

Donkere kleuren of heldere tinten

Een donker plafond kan een luxe en chique effect aan de kamer geven. Een andere kleur is ook mogelijk, een heldere tint bijvoorbeeld die de ruimte laat opleven, zeker als het niet zo heel groot is. Wat voor kleur en of je het hele plafond of delen verft, het is helemaal aan jou!

Hoge plafonds

Bij lichte muren en een hoog plafond, hoger dan 2,40 meter, is een donkere kleur geen enkel probleem. Bij een laag plafond kan het wat benauwd overkomen. Maar zeker bij de heel oude gebouwen en huizen gebouwd volgens het nieuwe Bouwbesluit, is het plafond hoog genoeg. Een donkere kleur is dan dus geen enkel probleem.

Donkere muren, donkere plafonds? Spannend!

Heb je donkere muren en wil je een wat spannend effect creëren? Ook dan kun je het plafond in een donkere kleur verven. In dezelfde kleur als de muren wordt wel wat saai, maar een zwart plafond bij een donkerblauwe muur bijvoorbeeld, is heel chique. Let dan wel op met het plaatsen van de lichtpunten dat ze geen fel vlak op de donkere achtergrond worden. En zorg ook voor voldoende natuurlijke lichtinval. Een paar lichte accenten met meubels of schilderijen helpen ook om het geheel niet te zwaar te maken. En heel mooi; lichte meubels met zwarte accenten, dan ontstaat er ineens een heel mooie eenheid.

Deels in kleur, met een vlak of baan

Het plafond hoeft overigens niet helemaal in dezelfde kleur geverfd te worden. Kies voor een gekleurde baan over de muur die doorloopt op het plafond. Daarmee benadruk je een natuurlijke lijn in de ruimte. Of verf alleen het middelste vlak op het plafond in een donkerder kleur. Komt diezelfde kleur terug in meubels en is de rest licht van kleur? Dan krijgen het interieur als geheel veel meer aandacht.

Ornamenten en sierlijsten

Ook mooi zijn ornamenten op het plafond of sierlijsten rondom. Die verdienen alle aandacht, en dat krijgen ze als er voldoende licht opvalt. Wil je dat soort versieringen op of rond het plafond een kleur geven? Zorg dan voor voldoende lichtinval zodat ze wel zichtbaar blijven. Of kies voor een wat lichtere tint. Het natuurlijke licht maakt de ornamenten dan goed zichtbaar en geeft het geheel meer diepte.

Persoonlijk stylingsadvies

Twijfel je nog steeds over het aanbrengen van kleur op het plafond? Of ben je bang dat het niet het gewenste effect geeft? Weet dan dat je de kleur zo weer verandert in wit of een andere lichte tint. Je verft er immers zo weer overheen! Probeer dus eens een mooie kleur of donkere tint op het plafond, het effect zal je vast verrassen! En weet je niet welke kleur goed past bij jouw interieur? Dan kun je ook altijd aan onze interieurstylisten een persoonlijk stylingsadvies vragen.

Bron: MrWoon


 
Delen op: