Gordijnen en confectie: zo herken je kwaliteit

26 februari 2020

Gordijnen en confectie: zo herken je kwaliteit

Confectie bij gordijnen betekent het op maat laten maken van de raamdecoratie. Belangrijk, want dat bepaalt hoe het gordijn in jouw interieur hangt. Natuurlijk moet dat perfect zijn, want dan geniet je er elke dag van. Maar, hoe herken je de kwaliteit in de confectie van gordijnen? Wij geven je daarvoor acht tips om te checken als je gordijnen voor jouw interieur op maat laat maken.

1. Het naaiwerk

Bij een gordijn komt natuurlijk naaiwerk kijken, dat klinkt als een open deur. Maar goed naaiwerk bestaat uit het volledig afwerken van de zomen inclusief de hoeken. Gebeurt dit niet, dan kan een zoom makkelijk losraken waardoor het gordijn lelijk hangt en de stof beschadigt. Zorg er dus voor dat de zomen én de hoeken netjes en volledig worden vastgezet met goed naaiwerk.

2. Blindzomen aan de zijkant en onderkant

Blindzomen is het vrijwel onzichtbaar afwerken van de zijkanten en onderkant van een gordijn. Het stiksel wordt dan aan de achterzijde vastgezet waardoor het aanzicht van het gordijn op z’n mooist blijft. Het spreekt voor zich dat deze methode de voorkeur heeft als het om de afwerking gaat. Toch kan het geen kwaad om even te dubbelchecken of het atelier waar jouw gordijnen worden gemaakt, dit ook met een blindzoom doet. Dit is zoiets wat niet opvalt als je het niet ziet. Maar als je het wel ziet, stoort het je elke dag!

3. Plooiverdeling

De plooiverdeling bepaalt hoe het gordijn valt. Is dit gelijkmatig, dan valt het gordijn ook mooi gelijk. Heb je meerdere gordijnen voor een raam of in een ruimte, dan is het belangrijk dat die allemaal dezelfde plooiverdeling hebben voor een rustige uitstraling. De plooiverdeling zegt trouwens niets over het type plooi. Welke plooi je ook wilt, ze moeten altijd met dezelfde tussenruimte op de gordijnstof aangebracht worden.

4. Doorloop van het patroon

Kies je een gordijnstof met een patroon, dan is het logisch dat dit mooi moet doorlopen. Check dus of het gordijn bij de confectie ook zo in elkaar wordt gezet, dat het patroon doorloopt. Dat zou op de offerte moeten staan. Het laten doorlopen van het patroon betekent vrijwel altijd stofverlies en zal dus wat duurder zijn. Maar door het gordijn op patroon te verwerken, heb je straks wel een prachtig resultaat voor het raam.

5. Bevestiging van de banen

Wordt het gordijn gemaakt van banen gordijnstof die aan elkaar bevestigd worden, let dan goed op hoe dat gebeurt. De banen hebben namelijk een bepaalde breedte, en vrijwel altijd is er dan een baan die smaller zal zijn dan de rest. Die baan zou aan de buitenzijde moeten komen, aan de kant van de muur als dat kan. Hangt het gordijn vrij, dan is het mooier om twee banen smaller te maken zodat het gelijk verdeeld is. Dat geldt ook als de smalle baan zo smal is, dat het niet mooi uitkomt met de plooien. Overleg dit goed en zorg dat het goed vastgelegd wordt op de instructies voor het atelier om onaangename verrassingen te voorkomen.

6. Versteviging bovenkant

Kies je een zware gordijnstof, laat je het voeren of is de afmeting zo groot dat het totale pakket gordijn heel zwaar wordt? Dan is het nodig om de bovenkant van het gordijn te verstevigen. Dat kan bijvoorbeeld met vliesband. Dat zit dan aan de binnenzijde zodat je er niets van ziet, behalve dat het gewoon mooi hangt en blijft hangen. Niet onbelangrijk dus!

7. Bandkleur passend bij de stofkleur

Ook dit lijkt nogal logisch, maar kwaliteit zie je terug in de details. Dus let op als er een verstevigingsband wordt gebruikt, in welke kleur ze dat doen. Dat zou immers een kleur moeten zijn die past bij de gordijnstof. Of anders transparant is zodat het niet opvalt. Laat dit vastleggen op de offerte en in de instructies voor de confectie. Dan is er achteraf geen gedoe over.

8. Kwaliteit begint bij de winkel

Met de voorgaande tips kun je zelf goed in de gaten houden of het eindresultaat, het gordijn dat op maat gemaakt is, naar wens zal zijn. Maar veel makkelijker is het natuurlijk als je zeker weet dat iemand die er verstand van heeft, dit voor jou regelt en controleert. Wil je kwaliteit in gordijnen? Kies dan een winkel waar je de kwaliteit al in de winkel ervaart. Door het advies dat ze je geven en de vanzelfsprekendheid om zelf op die details te letten. Zo’n winkel instrueert het atelier dan ook nauwgezet en checkt of de confectie van het gordijn ook volgens afspraak is gebeurd.

Confectie gordijnen van kwaliteit, bij MrWoon

Bij de verschillende winkels van MrWoon kunnen we je alles over de confectie van gordijnen vertellen en daar veel voorbeelden in laten zien. Elk van onze winkels werkt ook samen met een uitstekend atelier voor wie al deze tips de normaalste zaak van de wereld zijn. Wil jij ook jarenlang kunnen genieten van een gordijn dat perfect is afgewerkt? Bezoek dan eens een van onze winkels. Zij regelen de confectie graag en goed voor je!

Bron: MrWoon

Gratis afspraak over Gordijnen en confectie: zo herken je kwaliteit?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: