Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Kleurenpsychologie: deze tinten wil jij in huis

21 februari 2020

Kleurenpsychologie: deze tinten wil jij in huis

Word jij gelukkig in een overwegend bruin interieur? Of krijg je daar juist de kriebels van? Waar de een zich helemaal in thuis voelt, kan een ander heel onrustig van worden. Nogal belangrijk dus om te weten waar jij je goed bij voelt als je jouw huis of kantoor gaat inrichten. Kleurenpsychologie is dat. En als je dat weet, kun je de kleuren voor jou laten werken.

Combinaties met bruin

Stel, jij bent een vrij rustig, introvert type. Dan word je waarschijnlijk niet heel blij in een overwegend rode woonkamer. Waarschijnlijk kies jij van nature liever kalme tinten zoals bruin. Helemaal prima, maar let op dat het niet teveel wordt. Een overwegend bruine woonkamer oogt namelijk snel wat saai. Combineer het dus. Met bijvoorbeeld wit voor een stijlvolle, natuurlijke woonstijl. Of met gelige tinten voor een energieke sfeer. En voeg je turquoise tinten toe, dan oogt de kamer weer veel jonger en wat retro.

Teveel rood kan overstimuleren

Ben jij juist een uitbundig of ongeduldig persoon, dan kies je sneller voor rood. Maar teveel daarvan in huis is toch geen aanrader. Een overwegend rood interieur zet aan tot actie maar kan bij een druk iemand ook overstimuleren. Er wordt zelfs gezegd dat in rode keukens meer servies sneuvelt omdat mensen daar gehaast in worden.

Kleur en karakter

Het gaat dus om balans en welke kleur tegenwicht biedt voor jouw karakter. Wie niet zo extravert is, kan best wat warme tinten gebruiken die stimulerend werken. Zoals geel, oranje, goud en rood. Koelere kleuren daarentegen werken kalmerend en zijn dus prettig als je van jezelf al druk bent en een plek nodig hebt om tot rust te kunnen komen en op te laden. Groen, blauw, lichtpaars en turquoise zijn daar weer goede kleuren voor.

Rustige tinten in de basis

Ook is het slim om een basiskleur te kiezen waarmee je kunt combineren. Van een compleet gele kamer wordt iedereen op den duur overprikkeld. Maar kies je voor een warme, gele kleur in accessoires en raamdecoratie met rustige tinten op de muur, dan krijgt het interieur een natuurlijke, warme uitstraling. En wil je meer rust in huis? Ga dan voor rustige tinten als grijs, blauw en combineer het met groen en planten voor een natuurlijke touch.

Kleurkeuze bepaald door functie van de ruimte

De functie van de ruimte bepaalt ook wat je kiest qua kleur. De slaapkamer en badkamer zijn meestal plekken waar je tot rust wilt komen. Rustige kleuren als blauw en groen zijn daar dan een logische keuze. Een werkkamer doet het goed met tinten die stimuleren, creativiteit aanwakkeren en concentratie bevorderen. Eigenschappen die worden toegedicht aan onder andere oranje, geel maar ook aan groen.

Twijfel? Probeer het met accessoires!

Twijfel je over het gebruik van een kleur in een ruimte? Kies dan voor een neutrale basis met wit of crème en probeer de tint uit met accessoires. Dus kussentjes, vloerkleden en, of vazen in de kleur waar je over twijfelt. Je merkt snel genoeg of je je daar prettig bij voelt. Zo ja, dan verf je alsnog die ene wand in die kleur. En anders probeer je gewoon een andere kleur uit!

Persoonlijk advies in kleur, bij MrWoon!

Of laat je persoonlijk adviseren door een van onze interieurstylisten. Zij inspireren, laten voorbeelden zien en doen suggesties die passen bij jouw karakter en de ruimte die je wilt inrichten. In al onze winkels vind je stylisten, maak hieronder een afspraak en ze staan ook voor jou klaar!

Beelden: Rue Magazine, Haymes paint & Pinterest

Bron: Mrwoon


 
Delen op: