Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Fris het jaar in met deze opruimtips

10 januari 2020

Fris het jaar in met deze opruimtips

Bij de start van een nieuw jaar, horen ook altijd weer goede voornemens. Is een daarvan om het jaar fris en opgeruimd in te gaan? Dan kun je deze opruimtips vast goed gebruiken!

Teveel spullen in huis

Allemaal sparen en verzamelen we spullen in huis. Omdat het zonde is om iets weg te gooien, er een herinnering aan kleeft, omdat je hoopt het toch nog een keer aan te kunnen of omdat je denkt dat het vast nog van pas komt. Maar hoe langer je dit volhoudt, hoe meer spullen je om je heen krijgt. En al die spullen zorgen voor rommel in huis en chaos in je hoofd. Terwijl een opgeruimd huis rust uitstraalt en ruimte biedt om een nieuwe start te maken.

Per ruimte opruimen

Begin dus met opruimen en pak dat gestructureerd aan; per ruimte. Begin met bijvoorbeeld de slaapkamer of een werkkamer. Zo ga je rustig aan door het hele huis. Door het stapje voor stapje te doen, blijft het overzichtelijk en voorkom je dat je door de bergen troep er geen uitweg meer in ziet.

Wat gooi je weg en wat breng je naar de kringloop?

Per ruimte verzamel je alles wat echt weg kan. Wat dat is? Kleding die je al meer dan een jaar niet hebt gedragen. Spullen die je ooit gratis hebt gekregen en nooit hebt gebruikt. Opladers en snoeren waarvan je niet eens meer weet bij welk apparaat ze horen. Of speelgoed waar al een flinke laag stof op zit. Gooi het direct weg of, als het nog in goede staat is, breng het naar de kringloop. Dan maak je er anderen weer blij mee.

Opruimplekken onder het bed of op zolder

Wat overblijft, heeft natuurlijk een goede opruimplek nodig. Gebruik daarvoor dan de nutteloze ruimtes in huis. Zoals achter het schot op zolder of de ruimte onder het bed. Met grote dozen of boxen die je kunt afsluiten, berg je daar de spullen op die je soms nodig hebt. De kerstversiering bijvoorbeeld, dikke dekbedden of zomerkleding terwijl het nog winter is. Netjes afgesloten staat het dan rustig uit het zicht totdat jij het weer tevoorschijn haalt.

Loze trapruimte als opruimplek

De loze ruimte onder de trap is ook een uitkomst. Hang daar planken waarbij je ervoor zorgt dat de buitenzijde van alle planken een verticale lijn vormen doordat je ze steeds wat korter maakt. Dit oogt rustig terwijl je wel de ruimte maximaal benut. Deze planken zijn ideaal als opbergplek voor bijvoorbeeld schoenen of voor de mappen van de administratie.

Vaste plek voor tijdschriften en kranten

Heb je veel tijdschriften en kranten in huis die je nog niet weg wilt gooien? Maak dan daarvoor ook een vaste plek waar je ze kunt bewaren. Zoals een wandrek waar je ze op neerzet, of een krat waar je ze allemaal in verzamelt. Door het te groeperen kun je het makkelijk terugvinden en ziet het er veel opgeruimder uit.

Boekenkast als functionele opruimer

Breng ook orde aan in de boekenkast als je die hebt; door boeken per soort te rangschikken en op grootte naast elkaar neer te zetten, oogt het al direct een stuk meer opgeruimd. En gebruik die boekenkast ook gerust voor andere zaken. Heb je een mooi kunstvoorwerp? Of een item met emotionele waarde? Geef het daar dan een plekje. Doordat alle spullen in die duidelijk afgekaderde ruimte staan, ziet het er een stuk opgeruimder uit dan als alles los staat.

Opruimen in een open kast

Een gesloten kast is natuurlijk altijd handig om allerlei spullen in op te bergen. Heb jij echter een open kast? Let dan even op wat je daarin doet. Deel de spullen in op bijvoorbeeld kleur, grootte of functie. Dan vind je het makkelijker terug en oogt het niet zo rommelig. Zorg ook dat je in de open kast niet teveel spullen plaatst. Hoe minder losse items je hebt, des te opgeruimder het is. Wat ook helpt is om een plank of een vak in de kast te gebruiken voor een enkel item, dat geeft lucht in het aanzicht en het ziet er opgeruimd uit.

Een wandrek of wandbord voor kleine, losse spullen

Ook een handige opruimtip: maak een wand waar je al die kleine, losse spullen kunt opruimen. Van retourbewijzen en kortingsbonnen tot de laatste schoolfoto’s en verjaardagsuitnodigingen. Maar ook voor alle pennen tot de stickers van de spaaractie van de supermarkt. Een wandrek of een wandbord met magneten of knijpers om die spullen op te bevestigen en waar je kleine bakjes aan kunt hangen, zorgt dat er een centrale plek is voor al dat kleine spul wat je nog niet meteen kunt weggooien of opruimen.

Lekker opgeruimd? Boost dan jouw interieur met wat nieuws!

Is jouw interieur lekker opgeruimd? Dan is dat ook een perfect moment om het een boost te geven. Met bijvoorbeeld wat nieuwe kussentjes in de bank, een ander vloerkleed op de grond of een nieuwe set gordijnen voor de ramen. Inspiratie daarvoor doe je op in de winkels van MrWoon. Kom je snel eens langs?

Bron: MrWoon


 
Delen op: