Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Ruimtes optisch inrichten

27 december 2019

Ruimtes optisch inrichten, zo doe je dat!

Is een kamer in jouw huis kleiner dan je zou willen? Of te smal naar je zin? Ontdek dan nu hoe je het zo kunt inrichten dat diezelfde ruimte groter of breder lijkt. Optisch inrichten dus, waarbij je met kleuren en lijnen jouw ogen misleidt maar je wel het interieur creëert dat jij wilt.

Een te smalle ruimte?

Is de ruimte te smal? Dan breng je horizontale lijnen aan in het interieur. Of je creëert een optisch breed vlak in de kamer. Raamdecoratie is een handige manier om die horizontale lijnen aan te brengen, bijvoorbeeld met jaloezieën of plisségordijnen. Die hebben een zichtbare horizontale lijn die een wand optisch verbreedt.

Brede jaloezieën in een smalle ruimte

Een opvallend statement in een smalle ruimte maak je met de brede jaloezieën XL7. Deze jaloezieën zijn mogelijk tot wel 690 cm breed, maar daar heb je in een smalle ruimte natuurlijk niet veel aan. Waar je wel heel veel aan hebt, is de breedte van de lamellen van die XL7! Die zijn er in 50 mm en 70 mm breed, heel robuust dus! En juist dat versterkt het effect waardoor die smalle ruimte ineens veel breder oogt!

Breed vlak met gordijnen

Een optisch breed vlak in een smalle ruimte creëren doe je met effen gekleurde gordijnen of gordijnen met een horizontale print op de smalle wand. Zowel bij overgordijnen als bij in-betweens is zo’n print heel effectief. En een effen tint over de hele (smalle) breedte van de ruimte doet het geheel een stuk breder lijken. Mits de tint natuurlijk wel anders is dan die van de ernaast gelegen muren. Door bijvoorbeeld een donker gekleurd gordijn te hangen naast licht geverfde muren.

Optische illusies in het interieur met kleuren

Sowieso zijn kleuren heel belangrijk voor optische illusies in een interieur. Met lichte kleuren op de muren en het plafond lijkt een kamer al snel groter omdat deze kleuren het licht weerkaatsen. Kies je voor een (zacht)glanzende verf, dan vergroot je dat effect. Kies je juist voor een lichtere kleur op de muren dan op het plafond, dan lijkt de ruimte hoger. Andersom, met een donkerder plafond lijkt de kamer weer wat lager. En wil je lange muren minder lang laten lijken? Dan helpt het ook als je met andere kleuren die lange wand doorbreekt. Bijvoorbeeld met raamdecoratie in een afwijkende kleur.

Een langere of bredere kamer dankzij de vloer

Ook de vloer kan optisch veel effect hebben op het interieur. Zoals met planken. Deze leg je in de lengte als de kamer langer moet lijken. In een smalle ruimte is het weer slimmer om ze in de breedte te leggen zodat het daardoor breder lijkt. En als het kan, kies dan ook voor bredere planken voor nog meer optisch effect. Een goed zichtbare houtnerf benadrukt de legrichting wat het effect ook versterkt.

Verticale lamellen bij een laag plafond

Een ruimte met een laag plafond voelt benauwd. Geen wonder dus dat iedereen het liefst een hoog plafond wilt. Maar als je dat niet hebt, kun je het wel laten lijken alsof je een hoger plafond hebt. Met bijvoorbeeld verticale lamellen. Door die verticale zichtlijn die je in het interieur aanbrengt, lijkt de ruimte meteen hoger. Dit werkt natuurlijk ook met een behang met een verticale streep of een (in-between) gordijn met daarop een verticale print. En zorg dat het plafond een tintje lichter geverfd wordt dan de muren, dan oogt de ruimte ook hoger.

Tips voor jouw interieur? Vraag het onze interieurstylisten!

Wil je weten wat de beste interieurtips voor jouw ruimte zijn? Vraag het ons! Kom langs bij een winkel van MrWoon en onze interieurstylisten geven je graag persoonlijk advies hoe jij met een slimme inrichting jouw interieur optisch kan veranderen naar jouw wens!

Bron: MrWoon


 
Delen op: