Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Zo wordt raambekleding weer schoon en fris

24 december 2019

Gourmetten met kerst? Zo wordt de raambekleding weer schoon en fris!

Gourmetten? Het is voor velen vaste prik met de kerst. Heel gezellig en natuurlijk veel gemakkelijker dan uren in de keuken te moeten staan. Maar die lucht daarna… Dagenlang ruik je nog de walm in huis. Een vieze lucht die overal in gaat zitten, ook in de raambekleding. Wij begrijpen heel goed dat je liever mooie, schone raambekleding hebt. Daarom hebben wij per product uitgezocht hoe je ze weer mooi schoon en fris krijgt.

Schone gordijnen zonder geurtjes

Gordijnen zijn eigenlijk het meest gemakkelijk om snel weer schoon te krijgen. De meeste kun je namelijk gewoon wassen. Let wel goed op de wasinstructies zodat je ze niet te heet wast. Hang ze vervolgens nat op, dan kunnen ze zonder kreukels opdrogen. Kunnen ze niet gewassen worden? Dan laat je ze reinigen bij een stomerij.

Vouwgordijnen schoonmaken

Ook stoffen vouwgordijnen zijn goed zelf schoon te maken door ze te wassen. Hiervoor moeten wel alle latten en baleinen verwijderd worden. Ook hierbij geldt; let op dat je het wast volgens het voorschrift en hang ze nat terug. Plaats ook meteen de verzwaringslat en baleinen weer terug maar trek het gordijn nog niet op zolang het nog niet helemaal droog is om ongewenste vouwen te voorkomen.

Rolgordijnen in bad of met een doekje

Bij rolgordijnen hangt het van de stof af of het wel of niet eenvoudig schoon te maken is. Zijn de rolgordijnen gemaakt van een screendoek, dan kun je ze heel gemakkelijk reinigen met een vochtig doekje. Is het rolgordijn van gewone gordijnstof gemaakt, dan kun je het alleen heel voorzichtig schoonmaken in een groot bad. De stof is echter vastgelijmd op de buis dus die mag niet onder water want anders kan het loslaten. Vul het bad met lauw water, nooit warmer dan 30°C!, en voeg een zacht wasmiddel toe. Rol de stof dan uit en dompel het onder terwijl de buis boven water blijft. Als de stof even onder water is geweest, spoel je het af met schoon, koud water totdat er geen zeepresten meer over zijn. Drupt er geen water meer uit de stof, dan kun je het weer bevestigen in de klemmen. Rol het echter pas weer op als de stof helemaal droog is!

Duette®Shades en plisségordijnen

Wil je Duette®Shades of plisségordijnen schoonmaken, dan gaat dat ongeveer net zoals met rolgordijnen. Tenzij de Duettes of plissés een coating hebben, dan kunnen ze alleen via een goede stomerij gereinigd worden. Om het zelf te doen gebruik je weer een bad met lauw water en een zacht, niet-synthetisch wasmiddel. Leg de stof daarin en zorg dat de plooien open staan. Let op dat de stof zo recht mogelijk blijft om kreuken te voorkomen. Spoel de stof daarna uit met koud water waarbij je de stof gekanteld neerzet (de boven- en onderbak staan dan rechtop). Kantel het daarna terug en breng het voorzichtig terug in vorm. Door de bundel stof geheel samen te vouwen en even goed met beide handen op de onder- en bovenbak te drukken, wordt al het overtollige water verwijderd. Plaats de Duette®Shades of plisségordijnen dan weer terug in het montagesysteem waarbij de gordijnstof geheel uithangt. Trek de stof elk uur even op tot zo’n 30 cm onder de bovenbak zodat de plooien erin blijven. Laat het dan weer uithangen totdat het droog is.

Jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën zijn gemakkelijk schoon te maken met een plumeau of zachte doek. Om de lucht van het gourmetten ervan af te krijgen, moet je echter met een vochtige doek elke lamel afnemen. Geen lastige klus maar wel tijdrovend. Gebruik hiervoor een zacht schoonmaakmiddel en droog het af met een zachte doek. Laat de jaloezieën nog even gekanteld staan om ze goed te laten nadrogen.

Aluminium, pvc en stoffen lamellen schoonmaken

Ook lamellen zijn eenvoudig schoon te maken. De aluminium en pvc lamellen koppel je daarvoor los uit de rail. Leg ze dan op een platte ondergrond zodat je ze makkelijk kunt afnemen met een zachte doek en niet-agressief schoonmaakmiddel. Zijn ze droog? Dan hang je ze zo weer terug. Stoffen lamellen kunnen meestal gewoon gewassen worden. Doe dit wel volgens de instructies en verwijder alle kettingen en plaatjes. Zijn ze goed uitgespoeld? Hang ze dan direct, nog nat, terug en bevestig de verzwaringslat. Zo kunnen ze mooi opdrogen.

Paneelgordijnen reinigen of laten reinigen

Veel gordijnstoffen die voor paneelgordijnen gebruikt worden, zijn wasbaar. Maar is het paneel heel groot, dan zal dat lastig zijn in een gewone wasmachine. Let daarom bij paneelgordijnen goed op de wasinstructies en kies er anders voor om het te laten reinigen bij een gespecialiseerde stomerij.

Let op bij elektrisch bedienbare raambekleding!!

Is de raambekleding bij jou thuis elektrisch bedienbaar? Let dan heel goed op als je het wilt reinigen. Het mechanisme mag dan natuurlijk nooit met water in aanraking komen!!

Meer advies voor schone raambekleding? Vraag het ons!

Je ziet het, de raambekleding is geen reden om niet te gaan gourmetten. Wil je zeker weten wat de beste manier is om jouw raambekleding weer schoon en fris te krijgen? Vraag het gerust aan ons. Bij elke winkel van MrWoon weten de interieurstylisten heel goed hoe je vervelende luchtjes uit de gordijnen en andere raamdecoratie krijgt, zelfs als je met de kerst het gourmetstel op tafel had staan!

Bron: MrWoon


 
Delen op: