Zo voorkom je thermische glasbreuk

04 december 2019

Zo voorkom je thermische glasbreuk!

Een thermische glasbreuk is een breuk in het glas veroorzaakt door warmteverschillen. Bijvoorbeeld als het buiten heel koud is en binnen de verwarming lekker hoog staat. Of doordat de zon flink op het raam schijnt. Zo’n breuk wil je natuurlijk niet in jouw ramen! Daarom zochten wij uit hoe je een thermische glasbreuk voorkomt.

Oorzaak van thermische glasbreuk

Het glas kan breken als er een temperatuurverschil van meer dan 30°C ontstaat. De thermische glasbreuk die daar dan het gevolg van is, herken je aan een opvallend patroon; een typische scheurvorming die eruit ziet als een parabool. De scheur begint aan de rand van het raam met een loodrechte lijn. Die lijn waaiert dan uit in een paraboolvorm het punt waar het temperatuurverschil optrad en kan zo over het hele raam doorlopen.

Slechte warmtegeleider

Glas geleidt warmte heel slecht. Daardoor verdeelt de warmte zich niet over het raam maar blijft het geconcentreerd op de plek die wordt verwarmd. Bijvoorbeeld doordat de zon daar op schijnt. Het glas dat opwarmt wil vervolgens uitzetten. Maar het glas in sponning of in de schaduw, is koud en verhindert die uitzetting. Hierdoor ontstaat spanning in het glas die een thermische breuk tot gevolg kan hebben.

Maatregelen

Om thermische glasbreuk te voorkomen, kun je zelf gelukkig verschillende maatregelen nemen zoals:

  • Kies voor gehard glas; dit is speciaal behandeld om grote temperatuurverschillen te kunnen weerstaan.
  • Beschilder of beplak het raam niet; met plakfolie op het raam kan een ruit de warmte niet kwijt.
  • Zorg dat de verwarmingselementen niet te dicht bij het raam staan.
  • Plaats geen grote voorwerpen dicht bij het glas; een hele grote plantenbak, een beeld of bankstel voor het raam hindert de ventilatie op die plek en zorgt voor meer lokale warmte.
  • Houd ruimte tussen de raamdecoratie en het glas.

Minder kans op thermische glasbreuk met de juiste raamdecoratie

Met de juiste raamdecoratie heb je minder de kans op thermische glasbreuk. Heb je bijvoorbeeld een raam pal op het zuiden? Zorg dan voor voldoende afstand tussen het raam en de raamdecoratie. En kies je voor raamdecoratie die goed ventileert, dan kan de warmte weg. Zoals bij jaloezieën. Wil je ook gordijnen voor de ramen? Combineer ze dan; hang de jaloezieën aan de raamzijde en de gordijnen aan de kamerzijde. Zo heb je extra afstand tussen de dichte stof en de warme ramen en is er extra ventilatie mogelijk dankzij de jaloezieën.

Aansprakelijk?

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch zo’n lelijke thermische glasbreuk in jouw ruit? Dan kun je eigenlijk nooit een andere partij aansprakelijk stellen omdat deze breuk veroorzaakt wordt door een natuurverschijnsel en niet door een productie- of montagefout. Wel kun je proberen het te verhalen op de glasverzekering.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gelukkig is thermische glasbreuk geen alledaags verschijnsel. Maar als het gebeurt, heb je er wel goed last van. Daarom is het goed te weten wat je kunt doen om de kans op dit risico te verkleinen. Wil je hier meer of persoonlijk advies over? Vraag het dan aan de experts bij de winkels van MrWoon.

Bron: MrWoon

Gratis afspraak over Raamdecoratie?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: