Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Het effect van kleurencombinaties in jouw interieur

15 november 2019

Het effect van kleurencombinaties in jouw interieur

Wil je een andere stijl in jouw interieur? Gebruik dan het effect van een kleurencombinatie! Kies je voor contrasten dan krijg je een heel ander resultaat dan als je kleuren uit hetzelfde palet combineert. Of ga mee met de trend Wabi-Sabi en combineer naturel tinten op onafgewerkte ondergronden voor een puur natuur-effect.

Contrasten in kleur

Contrasten in kleur zijn natuurlijk zwart versus wit. Maar ook oranje – blauw, geel – paars en rood – groen zijn contrasterende kleuren. Het effect daarvan? Door deze kleuren te combineren in een interieur wordt de kleur van elk versterkt. Zet bijvoorbeeld een groene stoel voor een wand met een dieprood gordijn, de stoel lijkt groener en de tint rood wordt nog dieper.

Zwart-wit in huis

Ook bij zwart en wit werkt de combinatie met andere kleuren extra sterk. Zet je een gele bank op een zwart-witte vloer dan lijkt die bank ineens veel feller geel. Het valt meer op in de ruimte. Heb je niet zo’n vloer? Kies dan voor een zwart-wit vloerkleed als je de kleur van jouw nieuwe bank wilt benadrukken.

Rust in het interieur met kleuren

Wil je meer rust in het interieur dan kies je natuurlijk niet voor contrasten. Zoek dan kleuren die in het kleurenpalet bij elkaar liggen. Variaties van lichte tot donkere grijstinten in een wit interieur bijvoorbeeld. Of kies natuurlijke tinten van crème tot donkerbruin. Dit kan van de grote oppervlaktes tot de kleine elementen in de ruimte. Zoals de wand en gordijnen tot de meubels, vloerkleden en accessoires. En ben je bang dat het te saai wordt? Dan kun je altijd nog een element eruit laten springen. Met een contrasterende kleur of door een ander materiaal. Zoals een sisal vloerkleed in een wit-grijs interieur. Of een grote, groene plant in de ruimte. En wat dacht je van een marmeren tafel in een kamer met overwegend bruine tinten?

Wabi-Sabi met natuurlijke tinten en materialen

De diepte van een kleur wordt ook vaak bepaald door de stof of het materiaal. Een groene aluminium jaloezie heeft een heel ander kleureffect dan een groen ruw-katoenen gordijn. Wil je een natuurlijke uitstraling met kleur bereiken? Dan kies je niet alleen voor natuurlijke tinten maar dan combineer je die met natuurlijke materialen. Het Wabi-Sabi-effect dus. Een fijne woonstijl waarbij de schoonheid van de imperfecte natuur gewaardeerd wordt.

Het effect van grijs op de muur

Wil je in jouw interieur een element extra aandacht geven? Bijvoorbeeld dat mooie schilderij waar je zo van geniet? Of die prachtige vaas die al jarenlang in de familie is? Schilder dan een wand grijs en zet die vaas daarvoor of hang dat schilderij op tegen die muur. Grijs geeft andere kleuren voorrang waardoor alle aandacht naar dat element van jouw voorkeur gaat. Of dat nu een plant of een bank is, een schilderij of een vaas.

Advies in kleuren? Kom naar MrWoon!

De keuzes die je kunt maken met kleurencombinaties in jouw interieur zijn eindeloos. En dat maakt misschien moedeloos. Laat je daarom inspireren en informeren door onze interieurstylisten. Zij staan voor je klaar in de verschillende MrWoon-winkels in Nederland en helpen je graag met een persoonlijk advies.

Bron: MrWoon


 
Delen op: