Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Duurzame keuzes in en om het huis

10 januari 2019

Waarom duurzame keuzes belangrijk zijn, is wel duidelijk. Meestal denken we dan aan grote keuzes zoals het plaatsen van zonnepanelen, een elektrische auto of een warmtepomp om van het gas af te kunnen. Maar dat zijn ook wel meteen de hele dure keuzes. Wil je nu al duurzaam bezig zijn zonder dat je direct diep in de buidel moet tasten? Kijk dan eens wat je in en rond het huis doet en hoe dat duurzamer kan. Wij geven je een paar suggesties.

Geef goede, overbodige meubels en spullen weg

Kijk eens wat je aan meubels en spullen hebt die je niet meer gebruikt, niet meer mooi vindt of niet meer vindt passen in jouw interieur. Grote kans dat ze nog wel heel goed zijn. In dat geval kun je er een ander blij mee maken via een kringloopwinkel of door het op Marktplaats te zetten. Het scheelt jou weer aan spullen in huis, een ander is stukken voordeliger uit én doordat diegene geen nieuwe spullen hoeft aan te schaffen, is er veel minder belasting op het milieu.

Verantwoorde keuzes bij een nieuw interieur

Ga je jouw interieur opnieuw inrichten? Ook dan kun je duurzame keuzes maken. Zo is er duurzame verf waar geen gifstoffen inzitten, die gemaakt is van gerecycled materiaal of fairtrade is. Ook voor de vloer zijn er steeds meer soorten die verantwoord geproduceerd zijn. Natuurlijk is dit ook hét moment om ledverlichting aan te schaffen en als je nieuwe meubels wilt, kijk dan eens bij winkels die oude meubels een tweede leven geven of bij merken die duurzaam produceren of van gerecycled materiaal nieuwe meubels maken. Wat jouw woonstijl ook is, er zijn altijd duurzame keuzes in te maken!

Energielabels

Moet je toch een duurdere uitgave doen? Bijvoorbeeld omdat je een koelkast, wasmachine of nieuwe tv nodig hebt? Kijk dan ook goed naar het energielabel en kies voor kwaliteit. Zo heb je een apparaat dat een tijd mee kan gaan en minder impact op het klimaat heeft.

Duurzame tuin

Tijdens de hete zomers zien we steeds weer dat het in de steden nog veel warmer was en bleef dan daar waar meer groen was. Door zelf ook voor meer groen rondom jouw huis te zorgen, creëer je sowieso voor jezelf al een aangenamere leefomgeving maar help je ook insecten als bijen en vlinders aan meer plekken waar ze voedsel kunnen vinden. Maak je vervolgens ook nog duurzame keuzes voor jouw tuin of balkon, dan draag je helemaal jouw steentje bij aan een beter milieu. Kies bijvoorbeeld voor tuinmeubelen van verantwoord hout (FSC) of van sloophout, zorg dat de buitenverlichting met ledlampen is. En door te kiezen voor materialen die in Nederland geproduceerd worden, zoals klinkers gebakken van Nederlandse klei, zorg je ervoor dat er minder transport en dus minder CO2-uitstoot is.

Duurzaam jouw interieur stylen? Dat kan heel goed!

Een nieuw interieur of een tuin die je opnieuw inricht, hoeft dus niet per se een negatieve impact op het milieu te hebben. Integendeel, met duurzame keuzes in en rond het huis kun je veel kleine beetjes bijdragen. En we weten allemaal dat veel kleine beetjes een grote impact hebben. Leef je dus uit en stijl jouw leefomgeving mooi en duurzaam, het kan heel goed!

Bron: copyright MrWoon


 
Delen op: