Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Zo kies je het perfecte vloerkleed

01 november 2018

Met een vloerkleed maak je een kamer warmer en letterlijk zachter. Of je het nu in de woonkamer neerlegt om geluid te dempen of om meer eenheid te creëren, of in de slaapkamer zodat je nooit meer ’s ochtends met je blote voeten op die koude vloer stapt. Met een vloerkleed maak je elke kamer af. Maar om het perfecte vloerkleed te kiezen, moet je wel op wat zaken letten.

Vloerkleed of karpet

Een vloerkleed, ook bekend als karpet, heb je echt in alle soorten en maten. Rond, vierkant, langwerpig. In effen tinten, met een patroon of trendy dessins. En natuurlijk hoogpolig, laagpolig en die van plantenvezels zoals sisal. Fijn dat er zoveel keus is, maar gelijktijdig maakt dat het kiezen ook weer heel lastig. Wij geven je daarom een paar tips.

De juiste maat van het vloerkleed

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste maat bepaalt van het vloerkleed. De afmetingen van de ruimte waar je het neerlegt, zijn daarin bepalend. Voor de slaapkamer is het natuurlijk fijn als het onder het bed uitsteekt of voor een deel onder het bed komt. Kies je voor het laatste dan is de ideale verhouding 2/3-1/3: 1/3 steekt onder het bed en de rest ligt ernaast.

Voor de woonkamer

In de woonkamer moet het kleed niet te groot maar ook zeker niet te klein zijn. Om een goede maat te bepalen zijn er een aantal trucs; je kunt de kortste muur van de kamer nemen en daar 60 cm vanaf trekken. Die maat is dan geschikt voor het vloerkleed. Of kijk hoe groot de bank is en tel daar 40 tot 60 cm bij op. Waar je in ieder geval op moet letten is dat het vloerkleed niet een deur blokkeert. En wil je het vloerkleed deels onder de meubels plaatsen zoals een bank of stoel? Zorg dan ook hier voor die 2/3-1/3-regel; een derde deel van de meubels zet je op het vloerkleed.

Karpet in de hal

Leg je in de hal een karpet, let dan op het soort hal dat je hebt. Is het een grote, ruime hal dan kun je voor een groot rond karpet kiezen waarbij je de verhouding aanhoudt zoals in de woonkamer. Is de hal lang en smal, dan kan een loper geschikt zijn. Tenzij die hal heel lang is. Een loper maakt een hal namelijk optisch langer. Een aantal kleine vloerkleedjes achter elkaar is dan meer geschikt.

Hoogpolig, sisal of laagpolig?

Dan heb je het soort vloerkleed waar je uit kunt kiezen. Voor de slaapkamer is hoogpolig en superzacht heel fijn, tenzij je natuurlijk allergisch bent. Voor de woonkamer kun je eigenlijk elke soort kiezen, afhankelijk van jouw smaak en de inrichting. Een interieur met veel harde materialen zoals een betonnen of stenen vloer combineert goed met zowel een hoogpolig karpet als met een sisal vloerkleed. Leg je het karpet in de hal of eetkamer, dan is het belangrijk dat het gemakkelijk schoon te maken is. Een laagpolig karpet of zo’n sisal variant is dan aan te bevelen.

Het materiaal van een vloerkleed

Let ook op het materiaal dat je kiest. Zo kun je katoenen vloerkleden vaak gewoon in de wasmachine doen, als ze tenminste niet te groot zijn. Sisal is gemakkelijk te reinigen met een spons en vloerkleden van synthetische materialen zijn vaak vuilafstotend en eenvoudig schoon te maken.

Als roomdivider

Een vloerkleed kan ook een handige manier zijn om een grote ruimte in te delen. Zo kun je een natuurlijke afscheiding maken tussen bijvoorbeeld de zithoek en de eethoek. Let dan wel op dat het kleed of zo groot is dat alle meubels er gemakkelijk voor een deel op geplaatst kunnen worden of dat het juist zo klein is dat er een natuurlijke loop tussen het kleed en de meubels ontstaat.

Mix and match met de rest van het interieur

En natuurlijk let je bij de keuze van het vloerkleed ook op de inrichting van de ruimte. Heb je een fijne basisinrichting die je regelmatig updatet met accessoires in de nieuwe trendkleur? Dan kun je ook het vloerkleed in die trendkleur kiezen. Of je zorgt ervoor dat het dessin van het kleed goed past bij de raamdecoratie. En heb je een wand in een afwijkende tint geverfd? Dan is een vloerkleed in diezelfde tint heel stijlvol en maakt van de ruimte een rustig geheel.

Persoonlijk advies voor jouw perfecte vloerkleed

Met een vloerkleed kun je dus echt alle kanten op. Wij helpen je graag om daarin een keus te maken. Wil je dat eens met ons bespreken? Maak dan een afspraak en kom naar een winkel van MrWoon. Onze interieurstylisten geven je dan een persoonlijk advies voor jouw perfecte vloerkleed.

Beelden: Tapeso, Louis de Poortere, Perletta Carpets

Bron: Copyright MrWoon

Gratis afspraak over Zo kies je het perfecte vloerkleed?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: