Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Kies voor een duurzame tuin

02 augustus 2018

Zo maak je een duurzame tuin

Een mooie tuin is natuurlijk ook een duurzame tuin. Zo eentje die het milieu niet onnodig belast en waar iedereen, ook insecten en vogels, van kunnen genieten. Zo’n duurzame tuin maak je gewoon zelf, vaak met al een paar kleine aanpassingen.

Zonne-energie voor de tuin

Het eerste waar je natuurlijk iets aan kunt doen is het elektriciteitsgebruik in de tuin. Heb je nog verlichting die bekabeld is? Kijk dan eens of je die kunt vervangen door lampjes met ingebouwde zonnecellen. Deze gaan vanzelf aan als het begint te schemeren door de energie die ze gedurende de dag hebben opgeslagen. Zijn de lampjes in de tuin nog te goed om te vervangen? Dan kun je ze misschien laten branden op zonne-energie of groene stroom. Dat is sowieso handig voor al het andere dat ook elektra gebruikt zoals tuingereedschap.

Natuurlijk verantwoord hout

Moet de tuin nieuwe schuttingen krijgen, ben je toe aan een nieuwe tuinset of wil je een mooie houten overkapping? Kijk dan naar materialen die gemaakt zijn van verantwoord hout. Je herkent dit aan het FSC-keurmerk wat betekent dat het hout uit een verantwoord beheerd bos komt. Of kies voor andere duurzame materialen zoals hergebruikt hout of oude stenen.

Planten in de juiste combinatie

Met de indeling van de tuin is het slim om te kiezen voor planten die elkaar versterken. Combinatieteelt wordt dat ook genoemd. Zo helpen de planten elkaar om natuurlijke ziekten en plagen op afstand te houden en voorkom jij dat je steeds weer opnieuw planten moet aanschaffen. Overigens is het om diezelfde reden ook handig om te kijken naar sterke planten die het goed doen in ons klimaat.

Ecologische bestrijdingsmiddelen

Heb je last van ongedierte in de tuin? Probeer die dan zo ecologisch mogelijk te bestrijden. Slakken bijvoorbeeld staan hoog op de lijst van ongewenste en lastige indringers. Door favoriete planten van slakken te omringen met planten waar ze een hekel aan hebben, maak je de tuin al een stuk minder aantrekkelijk voor ze.

Hotel voor insecten en bijen

Een reden om bij de bestrijding van ongedierte niet naar gif te grijpen is zeker ook de slechte stand van insecten en bijen. Deze diertjes hebben het steeds moeilijker terwijl wij ze wel heel hard nodig hebben voor de kringloop. Reden genoeg dus om ze een plekje in jouw tuin aan te bieden met bijvoorbeeld een insectenhotel of bijenhotel. Dat geeft ze een schuilplaats waar ze kunnen broeden en overwinteren. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je hiermee een plaag creëert in jouw tuin. De diertjes die hierop afkomen zijn doorgaans solitaire dieren en zullen als tegenprestatie de planten in jouw tuin graag bestuiven en ongewenste indringers zoals de bladluis bestrijden. Let er trouwens bij zo’n insectenhotel wel op dat het van duurzame materialen is gemaakt. Ook de locatie waar het geplaatst wordt is van belang. Een zonnige plek uit de wind en regen heeft de voorkeur. Het moet zo’n 1,5 tot 2 meter boven de grond hangen. En natuurlijk is het prettig als er veel bloemen en kruiden in de buurt zijn.

Regenton

Hoe meer planten, bloemen en struiken je plaatst in jouw tuin, hoe meer je een aangename plek creëert voor de dieren. Zo bieden struiken of hagen fijne schuilplaatsen voor vogels. En zullen bloemen weer vlinders aantrekken. Om al dat groen ook in de warme zomermaanden mooi te houden, zul je ze wel regelmatig van wat extra water moeten voorzien. Het helpt als je daarvoor het water uit een regenton kunt gebruiken.

Moestuin en een groen dak

Ook als je een moestuintje aanlegt, is zo’n regenton natuurlijk handig om dat te bewateren. Bovendien is zelfgeteelde groente duurzamer omdat er geen transport bij komt kijken. En last but not least is het slim en mooi om een groen dak aan te leggen, bijvoorbeeld op het schuurtje in de tuin. Dit is isolerend, zorgt voor een betere luchtkwaliteit maar biedt ook weer een prettige plek voor de insecten. En, het ziet er natuurlijk een stuk aangenamer uit dan het veelgebruikte zwarte golfplaat!

Tuin als verlengstuk van het interieur

Een mooie, duurzame tuin is een aangename plek waar je ’s zomers maar ook tijdens de koude, natte dagen van kunt genieten. Want zo’n tuin is eigenlijk het verlengstuk van jouw interieur. Wil je advies hoe je deze twee ruimtes optimaal op elkaar kunt aansluiten? Dan maak je een afspraak in een van de winkels van MrWoon.

Advies en service van jouw lokale vakman

  Vind jouw vakman Gratis interieuradvies Gratis inmeten

Beelden: Kuukautiset, NicoWisseling, Entellics

Bron: Copyright MrWoon

Gratis afspraak over Duurzame tuin?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: