Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Tijd voor een accentmuur

19 juli 2018

Een accentmuur in huis

Met meer kleur in huis bereik je meer effect. Maar hoe krijg je nu het resultaat dat je wilt? Wij vertellen je hier alles over de accentmuur en hoe je daarmee een ruimte groter of juist kleiner maakt. Het kan namelijk allemaal, ’t is maar net waar je het accent legt!

Wat is een accentmuur?

Een accentmuur is een wand in een kamer of een deel van een wand die je een andere kleur of een andere structuur geeft. Overigens kan dit ook met het plafond. Je kunt een accentmuur maken met verf, behang, panelen of een textuur op de muur. En op die wand kun je weer spelen met details, bijvoorbeeld door de onderste helft van de muur donkerder te schilderen dan de bovenste helft, het halfway-effect. Of door een behang te kiezen met een dessin in de lengte of juist in de hoogte.

Welke wand kies je?

Om te bepalen welke wand de accentmuur wordt, moet je met een aantal zaken rekening houden. Allereerst is het effect van de verschillende wanden van belang:
- krijgt de achterste muur het accent, dan oogt de ruimte kleiner,
- wordt een van de zijwanden de accentmuur, dan lijkt de kamer langer,
- en met het accent op het plafond of de twee tegenovergestelde wanden lijkt een kamer kleiner en intiemer.

Natuurlijke lichtinval

Ook speelt de natuurlijke lichtinval een grote rol. Een lichte kleur weerkaatst namelijk het licht en zorgt ervoor dat de ruimte groter lijkt. Is de kamer wat klein, dan kan een lichte tint op de zonzijde de ruimte dus optisch verruimen. Wil je liever meer sfeer in een grote ruimte? Dan kun je heel goed een donkerder kleur aanbrengen op een wand waar het licht op valt .

Donkere kleuren, lichte tinten of ton-sur-ton?

Een andere factor is de grootte van de muur. Hoe groter de muur, hoe zwaarder het effect van de kleur die je erop aanbrengt. Een grote muur in een donkere tint maakt de kamer klein. Terwijl een kleine muur in een opvallende kleur het interieur juist groter doet lijken. Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een deel van de grote muur in een donkerder tint te verven dan de rest van die wand. Doe je dat met ton-sur-ton-kleuren, dus bijvoorbeeld donkergroen op een lichtgroene muur, dan krijg je een chique en rustig effect.

Glans voor extra effect

De mate van glans van de muur heeft ook veel invloed. Hoe meer glans op de muur, hoe meer het licht erop weerkaatst en de ruimte dus groter lijkt. Ook vallen glanzende kleuren meer op. Dit kan handig zijn als je wel een donkere wand wilt, maar het de ruimte niet te dof of te klein mag maken. Wil je daarentegen een intieme sfeer creëren? Dan is een matte tint de keus voor jou.

Warme of koele tinten

Qua sfeer in het interieur doet de kleur natuurlijk ook veel. Zo heb je grofweg de keuze tussen koele en warme tinten. Koele tinten zijn alle kleuren met een blauwe ondertoon zoals grijs, donkergroen, paars en natuurlijk blauw zelf. In warme tinten is de ondertoon geel. Bruin, geel, crème en zachtgroen zijn daar typische voorbeelden van.

Inrichting bij de accentmuur

Behalve dat je voor het bepalen van de accentmuur rekening houdt met de kleur en de wand, wil je natuurlijk ook het interieur er goed op afstemmen. Kijk daarvoor eens hoe je de meubels in de ruimte hebt geplaatst. Wil je een drukke, opvallende accentmuur? Plaats die dan achter de stoelen of de bank, uit het zicht zeg maar. Is de wand een rustig detail in de ruimte? Dan kan dat prima op een opvallende plek zoals bij de open haard of achter de t.v.

Persoonlijk advies over een accentmuur in jouw huis?

Wil je meer weten over het effect van een accentmuur of hoe je de kleur leuk kunt doortrekken in de rest van het interieur? Boek dan eens een afspraak met een van onze woonstylisten. Zij kunnen je alles over accentmuren vertellen zoals het effect van zichtlijnen in behang met een dessin en wat voor effect welke kleurencombinaties hebben. Na zo’n adviesgesprek weet jij dan ook exact waar je het accent in jouw interieur wilt aanbrengen!

Advies en service van jouw lokale vakman

  Vind jouw vakman Gratis interieuradvies Gratis inmeten


Beelden: Homeseeds, Flair en Inside space

Bron: Copyright MrWoon

Gratis afspraak over Tijd voor een accentmuur?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: