Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Welke vloer kan met vloerverwarming?

19 april 2018

Een vloerverwarming verhoogt zonder twijfel het comfort in huis. De warmte is aangenaam en altijd op blote voeten of kousenvoeten kunnen lopen, is pure luxe. Maar, welke vloer kan met vloerverwarming? Die vraag is wel belangrijk om jezelf te stellen als je jouw interieur aan het bepalen bent. Niet elk type vloer is namelijk geschikt voor een vloerverwarming en de verschillende ruimtes in huis stellen ook andere eisen.

Soorten vloeren met vloerverwarming

Allereerst de keuze die je hebt uit vloeren als je vloerverwarming wenst. Dat is een heel ruime keuze. Zo kun je kiezen voor: • Tapijt; ook al isoleert tapijt van zichzelf heel goed, het kan prima samen met vloerverwarming. Zorg wel dat je tapijt kiest waarbij je geen ondervloer nodig hebt omdat die extra laag onnodig warmte tegenhoudt.

• Linoleum, marmoleum of pvc; deze kunststofvloeren zijn heel geschikt. Ze geleiden de warmte heel goed en voelen daardoor snel comfortabel aan.
Beton; is mogelijk met vloerverwarming maar let wel op. Bij beton moet er een betonmix gebruikt worden die geschikt is voor vloerverwarming en de betonvloer moet voorzien worden van uitzettingsvoegen omdat het kan werken door de warmte. Ook moet de betonnen vloer voldoende dik zijn; zo’n 10 tot 18 cm.
• Natuursteen; een natuurstenen vloer is heel goed mogelijk bij vloerverwarming omdat de warmte direct wordt doorgegeven. Maar is het natuursteen licht van kleur, zorg dan dat er beschermende maatregelen worden genomen zodat eventuele roestplekken in de verwarmingsbuizen niet door de vloer heen slaan.
• Tegels; ook tegels gaan goed samen met vloerverwarming. Let wel op dat er uitzetvoegen in de vloer aangebracht worden anders kunnen de tegels door de werking van de warmte gaan barsten.
• Laminaat; vloerverwarming onder laminaat kan maar niet bij elke laminaten vloer. Normaal laminaat heeft een ondervloer nodig waardoor de warmte niet voldoende wordt doorgelaten. Ook is normaal laminaat te dik voor een optimale geleiding. Kies daarom bij vloerverwarming voor dunner laminaat en zorg dat de vloerverwarming diep genoeg ligt en geleidelijk kan verwarmen.
Houten vloer; in tegenstelling tot wat veel mensen denken is vloerverwarming bij een ongelakte houten vloer mogelijk. Er mogen geen grote temperatuurswisselingen voorkomen omdat die tot het uitzetten of krimpen van het hout kunnen leiden. Ook heeft hout van zichzelf al een isolerende werking dus om optimaal van de vloerverwarming te profiteren, moet je wel voor de juiste houtsoort kiezen zoals bijvoorbeeld Merbau of Eiken. Qua vloerverwarming is het verstandig om te kiezen voor een die diep geplaatst is en geleidelijk kan verwarmen.
Gietvloer; een echte epoxyvloer is niet geschikt voor vloerverwarming omdat het epoxy, een kunsthars, niet flexibel genoeg is. Hierdoor zal de vloer bij de warmtewisselingen kunnen scheuren. Veel mensen kiezen daarom voor een polyurethaan gietvloer. Die zijn zachter dan de epoxyvloeren en daardoor flexibeler. Behalve dat deze vloeren praktischer in gebruik zijn omdat ze onder andere minder krassen zullen oplopen, kunnen deze vloeren wel gecombineerd worden met vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming, natbouw- of droogbouwsystemen

Ook qua soorten vloerverwarming zijn er veel varianten. Een bekende is natuurlijk de elektrische vloerverwarming, die is heel geschikt voor badkamers. Voor andere ruimtes wordt vaak gekozen voor de natbouwsystemen waarbij de buizen van de verwarming in het cement van de vloer worden gelegd. Een alternatief is het droogbouwsysteem dat op een ondergrond wordt geplaatst. De laatste is in aanleg duurder maar verdeelt de warmte weer beter en sneller waardoor het in gebruik voordeliger is.

Warmtepomp bij vloerverwarming?

De vloerverwarming was bijna altijd aangesloten op de cv-ketel maar steeds vaker kiezen mensen voor een warmtepomp. Ook hierbij zijn weer tal van varianten maar globaal geldt dat een warmtepomp een energiebesparing van 25% tot wel 60% kan realiseren ten opzichte van het verwarmen met enkel een cv-ketel. Qua vloerkeuze maakt het niet uit op welke wijze het verwarmd wordt, als de warmteverschillen maar niet te snel te groot worden.

Geplaatst? Dan rustig opbouwen!

Is de vloer eenmaal geplaatst, dan wil je het liefst zo snel mogelijk op een prettig warme vloer kunnen lopen. Toch is het niet aan te raden om de verwarming meteen helemaal open te zetten, integendeel zelfs. Vaak moet er een tijd gewacht worden voordat die überhaupt aan mag en als die eenmaal aan gaat dan moet het heel geleidelijk opgebouwd worden om te voorkomen dat de vloer zelf kapot gaat.

Vraag altijd advies aan de vakman

Bij de keuze van de vloer voor jouw interieur is het dus belangrijk om jezelf eerst af te vragen of je vloerverwarming wenst. Is dat zo, laat je dan altijd vooraf goed adviseren. De specialisten van MrWoon weten veel van de vloeren en de mogelijkheden met vloerverwarming en kunnen je ook de juiste vakmensen in vloerverwarming adviseren. En voor de keuze in een passende vloer staan onze interieurstylisten natuurlijk voor je klaar. Wil je graag zo’n vrijblijvend adviesgesprek? Maak dan snel een afspraak bij een MrWoon-vakman in jouw omgeving. 

Advies en service van jouw lokale vakman

  Vind jouw vakman Gratis interieuradvies Gratis inmeten

Beelden: De vloerderij | Schlüter ditra heat | Pinterest

Bron: Copyright MrWoon

Gratis afspraak over Vloerverwarming?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: