Gratis inspiratie opdoen?
MrWoon Inpiratiemagazine!
 

Kalkverf op de muur

08 februari 2018

Een matte muur met unieke nuances? Die creëer je met kalkverf. Deze natuurlijke verfsoort heeft van zichzelf al een oneffen effect waardoor de muur mooie kleurschakeringen krijgt en het de ruimte een bijzondere en natuurlijke uitstraling geeft.

Heel geschikt voor nieuwbouwwoningen

Kalkverf is gemaakt van water en kalk en dus milieuvriendelijk. Het is brandvertragend, vocht- en schimmelwerend en houdt de poriën van de muur open waardoor die kan blijven ‘ademen’. Daardoor is het ook heel geschikt is voor muren in nieuwbouwwoningen omdat het vocht de muren dan nog kan verlaten. Ook kan deze verfsoort gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals de badkamer en in de keuken. Het is dan wel handig om een vernislaag over de kalkverf aan te brengen zodat het beschermd is tegen vlekken. Kalkverf is namelijk niet goed afwasbaar waardoor water- of vetspetters er zonder beschermlaag niet meer afgehaald kunnen worden.

Kalkverf aanbrengen

Het aanbrengen van kalkverf kan gewoon met een blokkwast of de speciale kalkkwast direct op de muur maar ook op houten ondergronden of muren die al behangen zijn met bijvoorbeeld glasvezelbehang. Zorg wel dat de muur vetvrij is en bij nieuw gestukte muren of nog onbehandelde muren kan een primer nodig zijn.

Leemverf

Een variant op kalkverf is de leemverf. Deze is op basis van leem, kan een lichte structuur hebben en is verkrijgbaar in natuurlijke zachte tinten die variëren van wit en crème tot oker, warmrood en omber. Claytec® heeft bijvoorbeeld een heel scala aan leemverf die voor gebruik nog aangelengd moeten worden met water.

Meer dan 500 kleuren

Kalkverf is in meer kleuren verkrijgbaar dan leemverf maar doordat het meestal met natuurlijke pigmenten wordt gekleurd is het niet leverbaar in de echt donkere kleuren. Desondanks is er in kalkverf keuze uit meer dan 500 kleuren waardoor er eigenlijk altijd wel een tint bij zou moeten zitten die past bij jouw interieur!

Krijtverf of kalkverf?

Een veel voorkomende verwarring is die tussen krijtverf en kalkverf. Dit is namelijk niet hetzelfde! Krijtverf heeft minder kleurschakeringen dan kalkverf doordat de basis anders is. Het droogt gladder op waardoor de mooie nuances van kalkverf in krijtverf bijna niet terug te zien zijn. Een ander groot verschil is dat krijtverf makkelijk overschilderd kan worden.

Voor- en nadelen van kalkverf

Kalkverf heeft een unieke uitstraling en veel voordelen. Toch moet niet vergeten worden dat het aanbrengen van een andere verfsoort op kalkverf niet mogelijk is. En doordat het de poriën van de muur niet afsluit, kan vuil makkelijk in de verf blijven zitten.

Kalkverf, ook voor jouw interieur?

Kalkverf is een prachtige keuze voor op de wand, zeker in een wat stoerder of industrieel interieur. Vraag je je af of het past bij jouw inrichting? Vraag onze interieurspecialisten dan om vrijblijvend advies!

  Vind jouw vakman Gratis interieuradvies Gratis inmeten
 

Bron: Copyright MrWoon

Gratis afspraak over Kalkverf op de muur?


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Je interieur veranderen en vernieuwen is altijd een heel gedoe. Passen de materialen en kleuren die je hebt uitgezocht wel goed bij elkaar? Zijn er nog alternatieven? Bij dit soort vragen kan de MrWoon-specialist je helpen.

Vul bovenstaand een aantal gegevens in en vraag het gratis advies aan.


 
Delen op: